top of page
IMG_0224 (1).jpg

Het afstudeeronderzoek

Mijn naam is Melina, ik ben grafisch vormgever, illustrator en docent beeldende kunst & vormgeving. Het Blackbird project is het resultaat van mijn afstudeeronderzoek voor de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Breitner Academie in Amsterdam. Het maatschappelijk probleem racisme, mijn eigen ervaringen en mijn bevindingen als student en docent in het kunstonderwijs hebben geleid tot de keuze van het onderwerp van mijn ontwerponderzoek.

  • Favicon_M_zwart
  • LinkedIn
  • Instagram

Over Blackbird Project

Blackbird project is een toolbox dat ontworpen is voor docenten die Cultuur Kunstzinnige Vorming geven in het voortgezet kunstonderwijs (bovenbouw vmbo, havo en vwo). Het doel is om kunstdocenten te motiveren en inspireren het onderwerp racisme (meer) op te nemen in hun les om vervolgens hun leerlingen te stimuleren om te praten en creatief na te denken over racisme. Het hoger doel van de toolbox is het bestrijden van racisme en het verminderen van vooroordelen en stereotypering in het kunstonderwijs.

De toolbox heeft de titel Blackbird Project gekregen. Deze titel is ontleend aan het (vind ik) prachtige maar ook rauwe nummer ‘Blackbird’ dat Nina Simone uitbracht in 1963 op het hoogtepunt van de burgerrechtenstrijd in de Verenigde Staten. De betekenis van Simone’s nummer “Blackbird” spreekt over de strijd en de pijn van veel zwarte vrouwen, als zwarte vogels. Ze verwoordt de pijn van het zich onbemind en niet begrepen voelen. Toch heb ik Blackbird (=merel) niet gekozen om het onderwerp racisme zwaar te maken, integendeel. Blackbird Project staat voor de strijd voor antiracisme en het streven naar een gelijkwaardige realiteit met de schoonheid én luidruchtigheid van een merel.

Luister het hier

De focus in het ontworpen lesmateriaal ligt op trans-Atlantische slavernij en anti-zwart racisme. De reden hiervoor is de beperkte looptijd van het ontwerponderzoek maar zeker ook vanwege mijn connectie met deze vorm van racisme. 

Bekijk hier de gebruikte bronnen voor mijn onderzoek.

 

Het is een 'ongoing project' dus er kunnen aanpassingen, wijzigingen of toevoegingen gedaan worden om de inhoud van de toolbox te verbeteren en verder uit te breiden. Heb je tips of opmerkingen? Ik hoor ze graag!

Johanna Burai_I Can’t Stand the Reign.jpg

Vragen of tips?

Simone-Leigh-Install-06.jpg

Johanna Burai

Simone Leigh

Dankjewel!

bottom of page